Gedurende de zomermaanden (7 juli t/m 2 september) presenteert het Louwman Museum een overzichtstentoonstelling van de legendarische Mercedes-Benz racewagens uit de jaren vijftig, beter bekend als de Silver Arrows. De zeven unieke voertuigen staan voor één van de meest heroïsche periodes uit de geschiedenis van de autosport.
In 1952 werd Mercedes-Benz opnieuw actief in de autosport. Het Duitse merk was meteen succesvol: werden met de 300 SL (W 194) behaalde Mercedes-Benz dat jaar verschillende overwinningen, waaronder de Grand Prix van Zwitserland, de 24 uur van Le Mans en de Carrera Panamericana in Mexico. De 300 SL met serienummer 2 die nu in het Louwman Museum te zien is, is de oudste nog bestaande SL.
W 196 R
In 1954 keerde Mercedes-Benz terug in de Formule 1 met twee verschillende uitvoeringen van de fameuze W 196 R: een gestroomlijnde versie voor de hogesnelheidscircuits en een versie met ‘open’ wielen voor de korte en meer bochtige circuits. De legendarische Argentijnse coureur Juan Manuel Fangio werd meteen in het eerste seizoen wereldkampioen. De uitvoering met de gestroomlijnde carrosserie is te zien tijdens de expositie.
Ook te zien is het type waarmee Fangio en zijn teamgenoot Stirling Moss in 1955 streden om de wereldtitel. De twee coureurs vochten dat seizoen een verbeten strijd uit, onder meer tijdens de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort. Die race won Fangio, met slechts 0,3 seconde voorsprong op Moss. Nooit zou een Formule 1-race op Zandvoort met een kleiner verschil op de finishlijn worden beslecht.
In totaal zijn er bij de expositie in het Louwman Museum in Den Haag zeven bijzondere racewagens van Mercedes-Benz uit de jaren vijftig te zien. Normaal gesproken maken zij deel uit van de vaste collectie van het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.
Meer informatie: klik door naar het Louwman Museum.