Ethanolschade bij Oldtimers

Vraag het Dr. Millers

Oldtimers wapenen tegen ethanolschade

De vraag naar ethanol killers stijgt nu Europese regeringen besluiten dat Euro95 verdwijnt bij de pomp. Tankstations alleen nog maar (groene) E10 aanbieden bij de pomp, dat is brandstof met 10% ethanol.

Persoonlijk advies

Klassieke wagens en ethanol

Eigenaren van klassieke wagens roeren zich, want voor hen is dit geen goed nieuws. Ethanol breekt snel af, waardoor de brandstof octaan / cetaan verliest. Dit kan leiden tot kloppen, pingelen en een slecht startende motor. Ook tast ethanol rubber aan, denk aan pakkingen slangen en afdichtingen. Daarnaast zorgt ethanol voor corrosie in de veelal stalen tanks van de oldtimers. Het vervuilt de tank en het brandstofsysteem met gomresten, wat leidt tot verstopte filters, injectoren en carburateurs.

Ethanol is ook hygroscopisch, dwz het neemt water op. In combinatie met water is Ethanol heel corrosief, een ideaal oxiderend middel, wat tot corrosie zal leiden  van bvb metalen benzinetanks. Door de opname van water treedt er tevens een chemisch proces in werking, waardoor de brandstof wordt ‘gescheiden’ in de ‘onderdelen’ die moderne brandstoffen bevatten (esters en koolwaterstof derivaten). Hierdoor is de benzine ook minder lang houdbaar; met als gevolg problemen bij stilstanden langer dan 2 maanden, en zeker bij vochtig weer.

E10 in Europa

De Belgen volgden hiermee Frankrijk en Duitsland die al langer E10 aan de pomp aanbieden. Alleen in Duitsland is op een beperkt aantal plekken nog Euro95 te krijgen, omdat E10 op veel verzet stuitte. Lang niet elke wagen is geschikt voor de brandstof E10.  Invoering in ons land wordt nog voor 2020 verwacht.

Vraag naar ethanol killer stijgt

Om de negatieve effecten van ethanol tegen te gaan biedt Millers Oils al jarenlang een aantal vertrouwde oplossingen aan, de ethanolkillers EPS, VSPe Power Plus en VSPe Multishot.
Deze additieven bestrijden niet alleen ethanol, ze verhogen tevens het octaangetal. De VSPeadditieven zijn ook nog eens loodvervanger, wat dus een 3 in 1 oplossing kan zijn voor veel klassieke auto’s. En dat wordt nu meer en meer ontdekt in België.

Situatie nu met bio brandstof in Nederland

 • Euro 95: benzine met 7% ipv 5% bio Ethanol
 • E10: benzine met max 10% bio Ethanol (te gebruiken als je auto geschikt is vanaf +/- 2000)
 • E85: 85% Ethanol 15% benzine (alleen in ”Multi Fuel” auto’s)
 • Euro 98: zonder ethanol

Oplossingen Millers Oils

Millers EPS

Beschermt tegen brandstofcorrosie en de afdichtingen (keerringen). Ga naar Millers EPS product in de webwinkel.

Millers VSPe Power Plus

Tevens: beschermt tegen ethanol corrosie, het inslaan van de klepzetels, voorkomt voorontsteking (pingelen), verhoogt het octaangetal, reinigt het brandstofsysteem en de injectoren. VSPe Power Plus verder bekijken in webwinkel.

Millers Tank Safe

Beschermt de brandstoftank en het systeem tegen corrosie bij langdurige stilstand. Alle specificaties van Millers Tank Safe in de webwinkel.

VSPe (Valve Seat Protection and Ethanol corrosion protection)

 • Geeft klepzetelbescherming (zachte landing) bij ongeharde klepzetels.
 • Verhoogt het octaangetal met 2 (van 95 naar 97 of 98 naar 100).
 • Voorkomt ethanol corrosie door het hele brandstofsysteem.
 • Reinigt de inspuitstukken.
 • Reinigt de motor (verbrandingsruimte en spruitstukken).
 • Voorkomt pingelen/detonatie en nadieselen.
 • Helpt met beschermen van componenten zoals pomp/leidingen/slangen etc.
 • Voorkomt het bevriezen van de carburateur.
 • Anti-oxidant bevordert de levensduur van brandstof.

Effecten van bio toevoegingen in de brandstof

Het ontbreken van reinigingsmiddelen in de brandstof kan leiden tot: vervuiling van carburateurs, injectors en inlaatkleppen, dit veroorzaakt slecht lopende motoren of zelfs motorschade en hoger brandstofgebruik.

Gerelateerde producten