Ford-veiling brengt meer dan zes miljoen op

Eind juni heeft veilinghuis Bonhams de Ford-collectie van het Den Hartogh Museum in Hillegom geveild. In totaal brachten de ruim 300 veilingnummers €6,157,353 op. Alle items werden verkocht.

Het meest werd betaald voor de ex-William F. Harrah en Imperial Palace Collection Ford Model B Side Entrance Tonneau uit 1905. Deze auto werd afgehamerd op de recordprijs van €419,750, ruim zeven maal de geschatte waarde.

De Ford Model B Side Entrance Tonneau uit 2005.

Een ander hoogtepunt was de biedingsstrijd voor de Ford Model K Open Tourer uit 1906, die uiteindelijk voor €345.000 werd verkocht aan een koper in de zaal.

‘Een historische gebeurtenis en fantastische ervaring om als Nederlandse veilingmeester van Bonhams het spits te mogen afbijten van de recordveiling van grootste collectie Fords in de wereld’, zei veilingmeester Koen Samson na afloop.

Sluiting

Het Den Hartogh Museum, met de grootste (en volgens sommigen ook de mooiste) Ford-collectie ter wereld, besloot in 2016 de deuren te sluiten. Na het overlijden van oprichter Piet den Hartogh in 2011 nam zijn dochter Greske Roest het museum van hem over. Maar nadat zij aankondigde ermee te willen stoppen, was er binnen de familie niemand die het privémuseum wilde voortzetten. ‘Een unieke collectie als deze heeft liefde, aandacht en bezieling nodig om te worden herschikt, opnieuw te worden samengesteld en zichzelf telkens weer uit te vinden’, liet de familie weten. ‘En deze passie en middelen zijn momenteel niet voorhanden.’