Garagehouder Elisabeth van der Plas: ‘Ik repareer alles wat Engels is’

Millers Oils dealer Utrecht Robelcocars Services Elisabeth van der Plas

Millers Oils dealer Utrecht Robelcocars Services Elisabeth van der PlasWaar eens print- en snijmachines van een drukkerij stonden en de geur van inkt hing, staan nu Engelse klassieke wagens. Rekken met autobanden en werkbanken vol gereedschap vind je bij binnenkomst rechts, vaten olie en het kantoor links. Prachtige prenten van klassieke wagens en posters van races zoals Le Mans hangen aan de muren en hond Diva kijkt vanachter een hekje nieuwsgierig toe naar nieuwe bezoekers die ze vrolijk kwispelend met haar staart begroet. Welkom in de klassiek gezellige garage van Elisabeth van der Plas in Utrecht.

Ze is druk in de weer met een donkergroene MG die op haar hefbrug staat geparkeerd. Even de laatste dingen aandraaien en dan gaat de wagen omhoog. Bij de voorwielen vervangt ze de lagers en de remblokken, maar dat weerhoudt deze multitasker er niet van om een praatje te maken en tegelijkertijd deze klus te klaren die echt vandaag af moet.

Van kinds af aan had ze meer met auto’s dan met Barbies. Ze wilde altijd al een Rover P6 hebben. En toen ze een garage in Arnhem binnenliep voor haar droomauto, kwam ze naar buiten met een baan. ‘Ik werkte toen bij de bekendste automaterialenzaak van Nederland als assistent-bedrijfsleider, dus ik wist wel het nodige van auto’s. Blijkbaar heb ik indruk gemaakt bij de garage, want ze vertelden vervolgens dat ze mensen nodig hadden. Ik wilde wel wat anders en pak alles wel aan, dus tsja… toen had ik daar een baan en ben ik begonnen met versnellingsbakken uit elkaar halen. Leuke tijd was dat, veel geleerd daar.’

Terwijl ze de lagers in de wielnaaf monteert vertelt ze: ‘Daarna ben ik de tandtechniek ingegaan. “Kronen, bruggen, eerst gipswerk en later een beetje metaalbewerking. Dat soort dingen. Een kennis vroeg me hem te helpen. Ik had er geen ervaring in maar heb in de praktijk veel geleerd. Dat was ook wel leuk werk en verdiende goed, maar ik zat de hele dag maar op mijn kont. En dat is niets voor mij.’

Toen ze in 1996 hoorde van de eigenaar van RobelcoCar dat hij wel hulp kon gebruiken, lonkte de garage toch weer. ‘Het verdient minder, maar ik doe nu wel wat ik leuk vind. Laat mij maar lekker sleutelen aan auto’s en onder de olie zitten.’

RobelcoCar Services

In 2010 nam ze zelfs de garage over van de vorige eigenaar waarvoor zij werkte. Nu runt deze dame RobelcoCar Services in haar eentje, maar nog steeds kan iedereen voor alle gangbare zaken zoals onderhoud, reparatie, revisie en restauratie er terecht.

‘Ik repareer alles wat Engels is. Austin Healey, MG, Jaguar en de laatste tijd steeds meer Mini’s. Ook zet ik heel veel klassiekers en racewagens over op Evans waterloze koelvloeistof. En dat levert goede resultaten op. Het lukt prima in mijn eentje. Ik doe al het werk hoor. Als ik wat zwaars heb te tillen, dan zijn mijn buren zo aardig om te helpen. Wat ik niet zelf kan, daar zoek ik iemand bij, zodat het wel lukt. En ja, ik heb veel ervaring en ik weet veel, maar dat wat ik niet weet kan ik altijd uitzoeken. Dus het komt altijd goed, want ik regel het hoe dan ook voor mijn klanten.’

Racen doet ze zelf tegenwoordig met een Mercedes SLK. Ook gaat ze geregeld weekenden met haar Austin Healey racende klanten mee naar diverse Europese circuits. Dat is leuk, lekker met de camper op stap. Mijn klanten mogen graag racen, maar als er gesleuteld aan moet worden of zelfs maar zoiets simpels als een bandje verwisselen, dan moet ik dat doen. Dus dan service ik de auto’s tussen de races door. En tijdens het rijden lekker genieten van de race’, zegt ze terwijl de wielnaaf weer aan de auto wordt bevestigd.

Hond Diva Millers Oils Dealer Utrecht‘Zo die zit. Straks de wielen er weer op, maar nu eerst Diva uit het kantoor halen, want ze moet uitgelaten worden. Vrolijk begroet de ruim 9 maanden oude pup terwijl Elisabeth over het hekje heen stapt om de hond de riem om te doen. Eenmaal buiten gaat de garagedeur dicht.

‘De vaste klanten weten dat als overdag de deur dicht is dat ik even met de hond aan het wandelen ben. Al hang ik meestal wel een papier aan de deur. De hond uitlaten is belangrijk, bovendien heb ik ook pauze nodig’, glimlacht ze terwijl met een zwaai gedag zegt.

Diva loopt voorop en trekt Elisabeth vooruit. De pup geeft een paar flinke rukken aan de riem, terwijl ze dan weer links snuffelt, en dan weer rechts. Elisabeth neemt af en toe een extra grote stap om het dier in haar enthousiasme bij te houden. Over een halfuur zijn de dames weer terug. En dan helpt Elisabeth van der Plas u als eerste met uw klassieke wagen.

[box style=”1″]

Stel uw vraag aan garagehouder Elisabeth van der Plas

[/box]