Nationale Oldtimerdag erkend als topevenement door FIVA

Nationale oldtimerdag Lelystad

Nationale oldtimerdag LelystadDe Fédération Internationale des Vehicules Anciens (FIVA) heeft de Nationale Oldtimerdag in Lelystad de status gegeven van topevenement in Nederland in het kader van het World Motoring Heritage Year. Dit naar aanleiding van de voordracht van de FEHAC in nauwe samenwerking met de Unesco Werelderfgoed Commissie.

‘Wij zijn verheugd en emotioneel geraakt door de erkenning van de FIVA en de instemming van de Unesco Werelderfgoed Commissie. Het inspireert ons om op die ingeslagen weg door te gaan en te tonen hoe de komst van de automobiel de samenleving blijvend heeft veranderd. Een fantastische waardering voor ons complete vrijwilligersteam dat jaarlijks maandenlang aan de voorbereiding werkt’, aldus een blije voorzitter William van der Meulen over de hoge internationale erkenning.

‘Personenauto’s, brandweervoertuigen, bedrijfsauto-mobielen of bussen; stoomvoertuigen, veteran, vintage of classic cars; de Nationale Oldtimerdag laat aan de hand van tijdmodellen de invloed zien van de auto op de samenleving in – vooral – de 20e eeuw. In die zin draagt het evenement bij aan de cultuurhistorie in ons land.’

Oldtimerdag 2016

De Nationale Oldtimerdag begon ruim dertig jaar geleden en houdt 19 juni 2016 haar 32e editie ook dit jaar weer op de Bataviaboulevard. Het is een gratis eendaagse museale rijdende topcollectie met jaarlijks ruim 400 eigenaren en collectioneurs van historische automobielen met techniek en design uit (lang) vervlogen jaren. Bezoekers kunnen weer een mooie goodiebag verwachten met leuke dingetjes erin.

Het ‘World Motoring Heritage Year’ is tijdens het jaarcongres van de FIVA uitgeroepen om het 50-jarig bestaan van de organisatie op bijzondere wijze te accentueren. De FIVA en haar aangesloten organisaties zetten zich in voor de erfgoedwaarde van historische voertuigen en markeren het ‘World Motoring Heritage Year’ via een speciale vorm van waardering voor evenementen die wereldwijd het accent leggen op ‘erfgoed dat beweegt’.

Voor Nederland is deze bijzondere erkenning toegekend aan de Nationale Oldtimerdag, die met haar missie en doelstelling volledig aansluit bij hetgeen wordt omschreven als een kwalitatieve hoogwaardige terugblik op de automobielgeschiedenis. En daar is de Unesco Wereld Erfgoed Commissie het volledig mee eens.

Andere bijzondere evenementen vind je in de Millers & Evans evenementenkalender.