Dr. Millers olie wegwijzer

Motorolie is voor veel mensen een abstract begrip en een onderwerp met tal van vragen. Wat is de juiste olie voor uw oldtimer of youngtimer? Wij informeren u graag u kostbare klassieker van de juiste motorolie te voorzien door middel van de olie wegwijzer.

Wat doet motorolie precies?

De belangrijkste taken van olie zijn :
• Motorolie zorgt voor de afdichting tussen zuigers en cilinders.
• Motorolie vermijdt het contact tussen verschillende bewegende delen.
• Motorolie voert warmte af, welke afkomstig is van het verbrandingsproces.
• Motorolie neemt verbrandingsresten en slijtagedeeltjes op en voert deze af.

Wat is viscositeit bij een olie ?

De dikte van een motorolie is een belangrijke waarde. Deze wordt aangegeven door het begrip viscositeit, welke afhangt van de temperatuur. Olie met een lage viscositeit is dun en olie met een hoge viscositeit is dik. SAE ( Society of Automotive Engineers ) is het internationale instituut dat de norm voor de motorolie viscositeit heeft vastgelegd.

De viscositeit van motorolie is bij lage en hoge temperatuur vastgelegd. Zodoende wordt de aanduiding bijvoorbeeld: SAE: 15W40 of 20W50. Het eerste getal met de letter W: hoe lager het getal, des te dunner is de olie bij lage temperaturen (van belang bij koude starts). Bijvoorbeeld: SAE: 15W of 20W.
Het tweede getal na de letter W: hoe hoger het getal des te dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (van belang in de zomer). Bijvoorbeeld: SAE: 40, 50. Een algemene stelregel is dat: hoe hoger het SAE nummer, hoe hoger de viscositeit.

Door de diverse oliën in te delen in 2 periodes is het eenvoudig de juiste olie te vinden voor de klassieker die u in onderhoud heeft, restaureert of gewoon uw eigendom is. Bestel hier de motorolie voor uw youngtimer of oldtimer.