Tulpenrallye 2019

De Tulpenrallye, de oudste en grootste klassieke autorally van ons land, zal van start gaan op maandag 13 mei 2019 in Andorra, het betreft de 66e editie van deze prachtige rally. Op zondag 12 mei verzamelen de deelnemers en officials zich in de startlocatie en zijn er diverse activiteiten. De finish is op zaterdag 18 mei in Nederland. Omdat Frankrijk het land is waar het grootste deel van de Tulpenrallye historie ligt en het wegennet van dit mooie land zich in het bijzonder leent voor onze sport, zal het grootste deel van de route van deze editie opnieuw door dit prachtige land lopen. Frankrijk heeft in West-Europa verreweg de grootste wegen-dichtheid, en is daarmee bij uitstek geschikt voor regelmatigheidsrally’s. 

Afgelopen zaterdag 20 april heeft de proloog plaats gevonden.
De Proloog voor de 66e Tulpenrallye werd georganiseerd bij het Autotron, Graafsebaan 133 te Rosmalen.  Naast de conformiteits controle van de auto’s in het Eventron werden de documenten gecontroleerd bij Autotron Exclusive. Daarnaast waren er een aantal andere interessante stands en was er een gezellige café ingericht.

Het allereerste begin van deze prestigeuze rally leest u hier.
In 1948 spreekt Maurice (Maus) Gatsonides, Nederlands meest bekende rallyrijder op dat moment, na afloop van een Alpen Tour Rally de Franse Simcarijder Marc Angelvin. Onder het drinken van een glas goede wijn wordt er besproken waarom er in Nederland nog geen internationale rally’s worden verreden. Gatso brengt op dat er in de Lage Landen geen bergen zijn om rally’s te rijden. Angelvin heeft toen gezegd dat je vanuit Nederland overal naar toe kunt rijden en dat de Tulpen een mooi symbool zouden kunnen voor een rally. In 1949 wordt door de Regionale Automobiel Club West (R.A.C.-WEST) een Rallye des Tulipes georganiseerd. De grondslag van de rally lag dus in Frankrijk en vandaar de naam Tulpenrallye met een e aan het einde. Met 159 equipes aan de start werd dit evenement direct een succes en een rijke traditie was geboren. Gatso was uiteraard bij de organisatie betrokken maar het grote werk werd gedaan door Lex van Strien, Jos van Calsteren, Jaques Lioni en door “Mr. Tulpenrallye” Piet Nortier.

Bij de 50e editie van de Tulpenrallye in 2003 wordt er voor het eerst in het buitenland gestart en vanaf dat moment starten alle historische Tulpenrallye’s in het buitenland, met de finish nog steeds in Noordwijk. Bert Dolk herhaalt zijn overwinning tussen 2004 en 2006 en wordt daarmee met 5 overwinningen de meest succesvolle deelnemer aan de Tulpenrallye. In 2013 wordt de 60e editie van de Tulpenrallye gevierd met een route die in Noordwijk start en na 6 dagen rally rijden finisht op de Boulevard d’Anglais in Nice. In dat jaar neemt Frank Pauli de rol van voorzitter over van Abe van den Brink, die wedstrijdleider blijft. In 2015 overlijdt Kees Stoel, ere-voorzitter van de Tulpenrallye. Sinds 1979 heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de organisatie van de Tulpenrallye. De 65e Tulpenrallye wordt verreden van 6 t/m 12 mei 20128. De start is in Mandelieu-La Napoule vlakbij Cannes, en de finish is bij Chateau St. Gerlach in Valkenburg.

Geef een reactie