Boten, plezierjachten en ethanol

Met een betrouwbare motor van uw boot kunnen onveilige situaties voorkomen worden.

Het belangrijkste voor een goed werkende motor is de brandstof. Veel storingen ontstaan doordat er geen lood meer in de brandstof zit maar juist wel bio-ethanol en andere middelen. Zonder de ‘ouderwetse’  toevoegmiddelen is benzine maar 2 maanden houdbaar. En de ethanol in de benzine trekt vocht aan waardoor bacteriën kunnen groeien. Het grootste probleem is vocht/water. In elke tank zit wel vocht/water. Biodiesel trekt echter tot 8x meer vocht/water aan dan de diesel van weleer.

Omdat ethanol een sterk oplossingsmiddel is, kan het delen van de tank en brandstofsysteem aantasten en oplossen. Resten hiervan kunnen zich verder verspreiden in filter, carburateur, brandstofpomp, kleppen en injectoren. Ethanol bindt vocht, de benzine verzuurt hierdoor in de tank. Verzuring veroorzaakt oxidatie van het brandstofsysteem Een aangetast brandstofsysteem geeft startproblemen.

Hoe komt er water in de brandstof ?

Simpel, langs schroefdoppen en ontluchtingsventieltjes op de tanks en via condensatie. Daarom wordt geadviseerd om je tanks na een vaartocht steeds helemaal te vullen. Klinkt erg logisch, meer nog daar is geen speld tussen te krijgen. Als er geen of een minimum aan vochtige lucht in je tank kan, is er ook niets om te condenceren. Maar met wat u nu weet, bent u wellicht niet meer van plan dat te doen. Na enkele weken is de dure benzine in uw  tank bedorven!

Daarnaast heeft de hedendaagse benzine sneller de neiging tot vergommen. Blijft er benzine in de carburateur zitten, dan verkleven door de optredende vergomming de kleine onderdeeltjes zoals vlotternaald en sproeiers of deze raken verstopt. Het proces van verouderen en vergommen begint bij benzine zeer snel. Een boot die enkele weken niet wordt gebruikt heeft dan ook al een vergrote kans op een vervuilde carburateur. Bedenk dan wat een periode van maanden gedurende de winter dan teweeg kan brengen.  Een carburateur laten schoonmaken is een secuur en vaak dure aangelegenheid.

Als u tijdens de wintermaanden zorgt dat uw tank vol is, is de houdbaarheid wel langer. Millers Oils adviseert dan ook om Tanksafe en VSPe Power Plus Multishot toe te voegen aan uw brandstofsysteem om de nadelen van ethanol te bestrijden.

Voordelen Tanksafe :

  • Specifiek ontwikkeld voor benzinemotoren om hoge bescherming te bieden tegen roest en verdamping.
  • TankSafe houdt de carburateur langdurig schoon.
  • Verhoogde bescherming van het brandstofsysteem en –tank tegen voordelige tarieven.
  • TankSafe is compatibel met alle soorten benzine.

Voordelen VSPe Power Plus Multishot :

  • Het bestrijdt de nadelige effecten van ethanol in de brandstof tot E10, het is een echte ethanol killer.
  • Dit product voorkomt klepzetelerosie op motoren met ongeharde klepzittingen.
  • Detonatie en hot spots voorkomt VSPE Power Plus Multishot.
  • Het voorkomt corrosie in het brandstofsysteem en helpt de componenten te beschermen.
  • VSPE Power Plus Multishot bevat antivries formule voor de carburateur.
  • Dit product bevat antioxidanten om de kwaliteit van de brandstof te verbeteren.