Dé oplossing voor ethanol in de nieuwe brandstofnamen

Millers Oils biedt de oplossing voor ethanol in de nieuwe brandstofnamen

De traditionele brandstofnamen waar iedereen zo aan gewend is, zullen deze maand verdwijnen. In de hele Europese Unie en andere landen worden nieuwe uniforme brandstofsymbolen geïntroduceerd, zoals E5 en E10 voor benzine en B7 en B10 voor diesel.

Vanaf 12 oktober 2018 moeten op alle pompen en vulpistolen in de 28 lidstaten van de Europese Unie plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije dezelfde stickers zitten.

Bij de benzine zijn er de varianten E5, E10 en E85. De letter E verwijst naar ethanol en het cijfer naar het percentage ethanol dat de motor van het voertuig accepteert. E5 houdt dus in dat deze benzine maximaal 5% ethanol bevat; E10 benzine ondersteunt tot 10% ethanol; E85 benzine tot 85% ethanol.

In een kort overzicht :

  • Euro 95 heet voortaan E10.
  • Euro 98 krijgt de code E5.
  • Diesel wordt B7.
  • LPG blijft LPG.

De verschillende soorten brandstof zijn binnen het labelsysteem te herkennen aan hun vorm. Zo zijn alle labels voor benzine rond, met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven. De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen als lpg en waterstof krijgen een ruit.

Waarom is ethanol een probleem voor klassieke wagens?

Lood ontbreekt in biobrandstoffen. Daardoor worden de kleppen niet goed gesmeerd. Het gevolg is dat klassieke voertuigen het vermogen missen om efficiënt op milieuvriendelijke brandstofformules te rijden. Ethanol zorgt daarbij voor extra problemen.

Ethanol breekt snel af, waardoor de brandstof octaan / cetaan verliest. Dit kan leiden tot kloppen, pingelen en een slecht startende motor. Verder tast ethanol rubber aan, met alle risico’s voor pakkingen, slangen en afdichtingen en zorgt ethanol voor corrosie in de veelal stalen tanks van oldtimers. Het vervuilt de tank en het brandstofsysteem met gomresten, wat leidt tot verstopte filters, injectoren en carburateurs.

Om de negatieve effecten van ethanol tegen te gaan biedt Millers Oils al jarenlang een aantal vertrouwde oplossingen aan: de ethanolkillers EPS, VSPe Power Plus en VSPe Multishot. Deze additieven bestrijden niet alleen de schadelijke effecten van ethanol, ze verhogen ook het octaangetal. De VSPe additieven fungeren bovendien als loodvervanger. Zij zijn in feite de ideale 3-in-1-oplossing voor veel klassieke auto’s.

Millers VSPe Power Plus Multishot
Beschermt tegen ethanol corrosie, het inslaan van de klepzetels, voorkomt voorontsteking (pingelen), verhoogt het octaangetal, reinigt het brandstofsysteem en de injectoren. VSPe Power Plus verder bekijken in webwinkel.

Millers EPS
Beschermt tegen brandstofcorrosie en de afdichtingen (keerringen). Ga naar Millers EPS product in de webwinkel.

Millers Tank Safe
Beschermt de brandstoftank en het systeem tegen corrosie bij langdurige stilstand. Alle specificaties van Millers Tank Safe in de webwinkel.

Wilt u meer info over uw auto en/of motor?

Via deze link kunt u opzoeken of uw auto/motor geschikt is voor E10: www.e10check.nl.