Geavanceerde smeermiddelen, olie en brandstofadditieven

Youngtimer

Youngtimers

Wat is een youngtimer? 

Een oud tweedehandsje als auto? Dat klinkt niet erg aantrekkelijk. Daarom spreken we liever van “youngtimers”.

Een youngtimer is een auto tussen de 15 en de 30 jaar oud, die mogelijk in de toekomst de klassiekerstatus, danwel oldtimerstatus zal gaan krijgen. Dit betekent onder meer dat de youngtimer in de toekomst wel eens meer waard zou kunnen worden. Mits de eigenaar de auto in goede conditie houdt. Bij een youngtimer gaat het dus niet om elke willekeurige occasion die ouder is dan vijftien jaar. De gemiddelde auto rijdt 15.000 kilometer per jaar. Na vijftien jaar staat de teller dan op 225.000 kilometer. In negen van de tien gevallen zal de auto dan niet meer in een heel frisse staat verkeren, ook al is het een product van een gerenommeerd automerk. Youngtimers hebben meestal een relatief lage kilometerstand in verhouding tot hun leeftijd.

Of een auto uiteindelijk ooit een klassieker wordt, hangt van een aantal dingen af. Onder andere of de auto iets bijdraagt aan de historie van de auto. Bijvoorbeeld omdat het een bijzondere uitvoering was. Echter, ook een auto die tot in lengte van dagen een grote schare liefhebbers heeft, zal een klassieker worden.

Mensen die in een youngtimer rijden doen dat vaak uit liefhebberij. Hun auto is meer dan een vervoersmiddel. Een youngtimer hoeft niet per definitie een grote, dure auto te zijn, maar de wens om ooit nog eens in zo’n voertuig te kunnen rijden speelt vaak wel een rol. Het grootste deel van de afschrijving heeft de vorige eigenaar tenslotte op zich genomen. Zo komt die topklasse limousine ineens binnen bereik.

Niet iedere auto van 15 jaar oud is nog een goede auto te noemen. Vele auto’s zijn na 15 jaar nog rijdbaar, maar het mooie is er dan toch vaak wel af. Bij de groep auto’s van 20 jaar en ouder wordt dat nog minder. En de meeste auto’s bereiken de leeftijd van 30 jaar niet eens.

Er zijn echter merken die de tand des tijds prima lijken te kunnen doorstaan, zoals:

  • Audi
  • BMW
  • Volkswagen
  • Mercedes
  • Volvo
  • Saab

De aanschafprijs van een youngtimer is overigens vaak zeer aangenaam te noemen. En wanneer je zuinig bent op je youngtimer, dan zal de waarde van de auto niet veel meer dalen. En wellicht zelfs gaan stijgen, naarmate de auto richting de 30 jaar gaat.

Bij de aanschaf is het altijd verstandig te gaan zoeken naar een youngtimer die niet al teveel kilometers gereden heeft, die schadevrij is en waarvan de onderhoudshistorie bekend is. En die daarmee doorgaans in een uitstekende staat verkeert.

Je kunt dan veelal voor een budget van rond de 5000 Euro een schitterend mooie auto rijden, die je steeds minder vaak zult zien en waar je nog jaren plezier van kunt hebben.

Wanneer er veel liefhebbers zijn van een bepaald merk en type auto, dan ontstaat vroeg of laat vaak een club van liefhebbers.

Ook worden er bijeenkomsten en beurzen georganiseerd. Niet langer alleen voor oldtimers en klassiekers, maar ook voor youngtimers. Een mooi voorbeeld daarvan is het youngtimer event, dat eens per jaar op het DRU industriepark in Ulft wordt georganiseerd.

Waarom is het zo voordelig om een youngtimer te rijden?

Een youngtimer heeft als fiscaal voordeel dat zakelijke rijders slechts over de dagwaarde een bijtelling hoeven te betalen. Die bijtelling is weliswaar 35%, maar de dagwaarde is vele malen lager dan de nieuwwaarde. Bovendien kun je elk jaar weer een fiscale taxatie laten uitvoeren, de fiscale waarde zal elk jaar omlaag gaan zodat de bijtelling steeds minder word, in tegenstelling tot auto’s jonger dan 15, waar 25% van de nieuwwaarde de leidraad blijft.

Daarbij is er nog het voordeel dat de afschrijving op een youngtimer stukken minder is dan die van een nieuwe auto. Vooral in de eerste jaren ziet iemand die een nieuwe auto heeft gekocht zijn investering na enkele jaren halveren, terwijl zijn bijtelling over de nieuwwaarde door blijft gaan.

Dan blijft er natuurlijk ook nog het verschil in aanschafwaarde, nieuwe auto’s uit de klasse waarin youngtimers worden aangeboden zijn vaak de duurste types, de prijs is slechts een fractie van een nieuwe in deze klasse, de autokosten zullen hierdoor velen malen lager uitpakken.

En natuurlijk is een youngtimer veel exclusiever en mooier. Ook is het een feit dat bij auto’s die 15 jaar terug werden geproduceerd duurzaamheid de belangrijkste factor was, alles moest perfect, het maakte de fabrikanten niets uit wat de kosten waren. In tegenstelling tot de hedendaagse auto, waarin kunstof, zo goedkoop mogelijk, en aan alles een dealerafhankelijk computertje hangen de boventoon voert.