Geavanceerde smeermiddelen, olie en brandstofadditieven

no-water-no-corrosion

Evans waterloze koelvloeistof

Verder gaan dan de beperkingen van water

Water is een uitstekende vloeistof voor koeling wanneer het vloeibaar is. Maar wanneer water verdampt en verandert in stoom is er geen enkele capaciteit voor warmteoverdracht. Evans is een superieure vloeistof voor het overdragen van warmte in motoren, omdat het altijd vloeibaar blijft tot 180 graden celcius. Dit artikel legt de voordelen uit van een aanzienlijk hoger kookpunt.

Evans waterloze koelvloeistof in onze webwinkel

Hot Spots

Binnen een koelsysteem grenzen de heetste oppervlakken aan de verbrandingskamer, met name de cilinderwand en de cilinderkop. In deze hot spots is het aannemelijke dat water dreigt te verdampen en daardoor een efficiënte koeling voorkomt. Dat leidt tot afnemende prestaties en onnodige schade aan de motor (zie de fysieke beperkingen van water). Wanneer de koelvloeistof hierdoor faalt, wordt de motor nog heter. Dat leidt tot nog meer hot spots en nog meer verdamping.

Evans waterloze koelvloeistoffen koken niet rond de hot spots van de motor. Daardoor behoud de motor een efficiënt koelsysteem met uitstekende koelprestaties. Zelfs wanneer de motor in extreme omstandigheden werkt. Als het water in stoom verandert, dan wordt de druk in het koelsysteem groter en zet het spanning op de slangen en andere onderdelen. Het aanzienlijk hogere kookpunt van Evans koelvloeistoffen betekent dat er minstens 75% minder druk ontstaat dan met water. Het resultaat is een minder gespannen koelsysteem dat hierdoor beter koelt.
Water bevat zuurstof dat corrosie veroorzaakt. Het zorgt ook voor elektrolytisch activiteit dat de metalen van in een motor beschadigt (zie chemische beperkingen van water). Evans waterloze koelvloeistof stopt corrosie en elektrolytische activiteit wat leidt tot een aanzienlijke verhoging van de levensduur van de motor.

Beperkingen van Water

Evans vs op water gebaseerde koelvloeistoffen

Sinds de jaren dertig zijn motorkoelvloeistoffen gebaseerd op een mix van ethyleenglycol, water en corrosieremmers. Al deze mengsels hebben specifieke fysische en chemische beperkingen die de prestaties van motoren begrenzen en invloed heeft op de betrouwbaarheid. Evans Waterloze koelvloeistoffen zet een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van motorkoeling en technologie die de motor beschermd.

Fysieke beperkingen van Water

Binnen een koelsysteem grenzen de heetste oppervlakken aan de verbrandingskamer, met name de cilinderwand en de cilinderkop. Evans heeft bewezen dat in deze gebieden een mix van ethyleenglycol en water geregeld de thermische grens overschrijdt die voor efficiënt kernkookpunt (punt B in fig. 1) scheidt van een inefficiënte Kritische Warmte Flux (KWF).

KHF is synoniem met de conditie Vertrek uit kernkookpunt. Wanneer deze conditie  optreedt,  ontstaat een laag  dampbellen aangrenzend aan de hot spots in de motor (B). Omdat stoom minder dan 1/30e van de warmte laat verdwijnen dan water doet, wordt het lokale metaal al snel te warm. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van oververhitting.

Deze oververhitting en de buitensporige thermal stress leiden tot diverse problemen, waaronder:

  • Vervorming van de cilinderkop en voeringen;
  • Pre-ontsteking (pingelen) in carburateur motoren;
  • Verminderde verbrandingsrendement met ingespoten brandstofmotoren;
  • Erosie door putjes rond de liner, cilinderkop en waterpomp;
  • Cavitatie veroorzaakt door damp dat ontsnapt aan de zuigzijde van de pomp;
  • Overkoken bij een draaiende motor, en nakoken als de motor is gestopt.

Caterpiller verklaart dat ‘Oververhitting is de meest voorkomende oorzaak dat zorgt voor downtime van de motor en verantwoordelijk voor meer dan 50% van catastrofale motorstoringen’.

Bekijk de producten in onze webwinkel

 

 

 

 

Lees meer over Evans waterloze koelvloeistof op de Evans-website.